Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mit tartsunk szem előtt?

2012.01.18

 Ha tengerimalacot veszünk, néhány dologra megkülönböztetett figyelmet kell fordítanunk:

  • Mindig egészséges egyedet válasszuk! Az egészséges tengerimalac szeme tisztán csillog, az állat pedig élénk. A végbélnyíláskörnyékének tisztának kell lennie, és az állaton nem lehet semmilyen seb, furcsa duzzanat, bőrelváltozás. Az orr, a fülek és az ajkak legyenek szárazak, tiszták, és ne legyenek kicserepesedve. A szőrzet legyen puha és fényes ( a rövid szőrűek kivételben).
  • A tengerimalac ne legyen se túl sovány, se túl kövér. Ha megfogjuk, tömör benyomást keltsen, nem jó, ha kiáll a gerince, vagy be van esve az oldala.
  • Figyeljük meg, miként lélegzik az állat. A sípoló vagy szörcsögő levegővétel fertőzésre utalhat. Az állat ürülékének száraznak, tömörnek kell lennie. A nedves, szétkenődő széklet bélfertőzésre utal.
  • Sem a túl fiatal, sem pedig a túl kis méretű tengerimalac nem jó vétel. Életük első heteiben az anyatejből jutnak a szükséges immunanyagokhoz. Kérdezzük meg az eladótól az állat életkorát. Ne vásároljunk öthetesnél fiatalabb állatot.
  •  
  • Ellenőrizzük, hogy a megvételre kiszemelt tengerimalac valóban olyan ivarú-e, amilyennek a kereskedő mondta. Nagyon sok ugyanis a tévedés a nemeket illetően. Két "biztos nősténynek" mondott tengerimalac sokszor állt már elő kicsinyekkel - a tulajdonos legnagyobb meglepetésére. A kifejlett hímeknek könnyű észrevenni a heréit. Fiatalabb hímeknél pedig némi gyakorlattal (és persze gyengéden) elő tudjuk tolni a péniszt a bőr alól.
  •  
  • Érdemes azért a megvétel hetében elvinni egy tapasztalt kisállat specialistához. Biztos ami biztos a nemével és az egészségi állapotával kapcsolatban. Ennyit megér a dolog mindenképpen, ha esetleg baj van a malackával még időben van kezelve. A malackának is jobb, a mi idegeinknek és pénztárcánknak is, mivel késöbb ha elfajulnak a dolgok súlyos összegeket hagyhatunk az orvosnál.

Forrás: Tengericoci.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.