Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Malac legeltetés

2012.08.22

  Tavasszal, nyáron, ősszel kellemes, meleg időben a malacokat jó, ha kint legelteted. Ez több okból is jó a malacnak, és neked is: a malacod kedvére legelészhet a szabadban anélkül, hogy el tudna szökni, és ameddig a füvön van addig sem koszolja az almát, így neked sem kell annyira gyakran takarítanod, mint ahogy azt kéne, normál esetben. 

 

  Ez nagyon gazdaságos, malac- és emberbarát megoldás. Ha van kerted, amiben van fű, amit nem féltessz a malackakitól, és macska, kutya, görény (vagy akármi veszélyes állat a malacra nézve) mentes, akkor  napközben nyugottan rakd ki a gyepre legelni a malacodat ketrec rácsos részével, és rakd az alsó részét a rács tetejére, így árnyékot is adsz a malacodnak. Ettől függetlenül jobb, ha árnyékba rakod az egész felszerelést malaccal együtt, mert így nem tud besütni a tálca 'alatt' a nap. Ha esik az eső, de nincs hideg akkor rakj a tálcára valami vízálló anyagot, ami megvédi az almot a teljes elázástól. Ha nagyon meleg van, nagyon figyelj, hogy a malacodnak nem túl felmelegedett FRISS víz álljon a rendelkezésére, nehogy hőgutát kapjon! Ha nagyon meleg van (34°c felett), akkor inkább vidd őket hűvösebb helyre (a ház árnyékába/be a házba)!!

Ha lelegelte a malacod a füvet a területén, rakd arrébb, így a malac újra legelészhet, és ezzel gyakorlatilag a füvet is nyírja!

Estére természetesen hozd be a malacod sötétedés előtt a házba!

 

 

A mappában található képek előnézete Tengerimalac fajták

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

aszod012170@freemail.hu

(anna, 2013.02.08 13:36)

Azt szeretném kérdezni hogy a malacokat szabad sétáltatni az úton vagy akárhol a neki megfelelő pórázzal?? Csak mert valakik azt mondják hogy nem lehet !!
HM?!

Re: aszod012170@freemail.hu

(Szerkesztő, 2013.02.11 15:00)

Hát nekem nincs jó tapasztalatom a malacpórázzal kapcsolatban, az enyéim utálják, és ki tudnak jönni belőle valahogyan.
Úton, meg utcán lehet, hogy nem nyerő sétáltatni, mert az autók által kibocsátott szennyezőanyagok rossz hatással lehetnek a malac egészségére (szerintem), és az út szélén lévő füvet is valószínűleg megrágcsálják, ami szintén nem túl egészséges anyagokat köthet meg. Szerintem zárt kertben sétáltasd, vagy nem túl forgalmas helyen, de a malac biztonsága érdekében lehet, hogy inkább hanyagold a témát, mert ahogy említettem ki tudnak belőle kecmeregni valami rejtélyes módon, persze ha sok ideig tesztelted, és nem mászott ki belőle, és teljesen biztos vagy magadban, akkor próbálkozhatsz saját felelősségre..:)
Szerkesztő